Напоследък постоянно попадам на информация, че името на Бил Гейтс се замесва в конспиративни теории за умишлено освобождаване на коронавируса, планове да постави под контрол здравните системи на държавите и прочее неща.

Аз съм абонат на неговия бюлетин от няколко години и преди да спра да го чета, човекът се бореше да изкорени маларията и полиомелитът чрез създаване на ваксини и масово ваксиниране на хора в Африка и Азия.

Освен това съм чел материали от него как инвестира в компания, която се стреми да селектира специална порода крави. Идеята беше кравата да е подходяща за отглеждане в горещи региони като африканските породи, но да дава мляко, колкото европейските.

Чел съм и че спонсорира образователни програми, които поощряват модерното земеделие в разни изостанали кътчета на света. Според конспиративните теории прокарвал там семената и препаратите на компании като Монсато, които не се хвалят с добра репутация, заради бизнес моделите си, но тези данни не съм ги проверявал.

Съжалявам, че не мога да говоря в по-големи детайли, но цитирам по спомен.

Както и да е.

Идеята ми е, че той прави всичко, за което един амбициозен човек може да си мечтае. Постигнал е страхотен бизнес успех. Има пари. Добро семейство. И може да променя света по начини, които са невъзможни дори за някои правителства, защото чиновниците нямат неговия опит и ум.

Как така всичките тези неща сякаш потъват в забрава последните месеци и неговата аура придобива силно отрицателен заряд?

Аз имам своето обяснение.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е най-голямата частна фондация в света, която разполага с около 46 милиарда долара. Повечето от тези пари бяха прехвърлени от личното имущество на семейството преди няколко години.

46 милиарда са непонятна за нас сума. Сума, която ти позволява да имаш влияние върху световните социални политики, политиките по здравеопазване, образование, култура и т.н.

Проблемът е, че доскоро това беше запазена територия за държавните институции и законно избраните длъжностни лица.

Бил Гейтс не е избран от никой, за да има такова влияние върху живота на хората. И не само, че не заема изборна длъжност, но и захранването на фондацията отклонява сериозна сума, която би отивала за данъци. Данъци, които щяха да се използват за водене на политика от легитимното американско правителство.

Така че какво имаме на везната?

Един супер готин човек, който не щади усилия, време и пари, за да променя света към по-добро… без обаче да има санкция да го прави от който и да е. Той не се отчита пред никой за политическите си действия. Дори данъци не плаща.

Честно казано…

И аз не бих дал нито лев на държавата, ако имам тази опция и знам, че ще го изхарча с по-голям резултат.

В тази ситуация обаче „филантроп“ става мръсна дума.

Джордж Сорос има доста по-малко богатство от Гейтс, но сферата на действие на неговите фондации е изключително в зоната на политическия натиск срещу правителствата, олигархичните кръгове и всеки друг, който не изповядва ценностите на „Отворено общество“.

Затова и той заемаше мястото на „световен злодей #1“ доста дълго време.

Но не се учудвайте…

Колкото повече IT магната превзема територии в „политическото“ извън пределите на Африка, толкова повече неговите опоненти ще катализират хибридната война срещу него.

Освен това знаем кръговрата в политиката…

Колкото и успешен, мъдър и смел да е един държавен лидер; Колкото и гръмогласна партийна машина да стои зад него; Колкото и да е способен да поема удари под кръста без да си изпусне нервите…

Винаги идва един момент, в който образът му е толкова изхабен и напукан, че обществото не може да го трае.

Такава е съдбата и на най-добрите.

В случая на Гейтс „филантроп“ става мръсна дума, защото се използва с политически цели.

Макар и да не е избиран официално за държавен лидер, той понася всички предимства и недостатъци, характерни за подобна позиция. С ключовата разлика, че е нелигитимен.

Така че можем само да гадаем какво ще стане, когато на светът тотално му писне от него.